Gemeenschappelijke Satelliet Ontvangst & Woningcorporaties

Woningcorporaties en verenigingen van eigenaren besluiten steeds vaker tot het

installeren van een gemeenschappelijke satellietontvangstinstallatie.

gso installatie

Bewoont of beheert u in een flat of appartementengebouw, dan is gemeenschappelijke satellietontvangst vaak een beter alternatief dan het gebruik van individuele schotelantennes. Door gebruik te maken van een gemeenschappelijke schotelantenne blijven de gevels ‘schotelvrij’, maar heeft ieder huishouden toch toegang tot satellietontvangst.

Minder schotels, meer keuze

Met GSO is het niet langer nodig om ontsierende schotelantennes te plaatsen. Een centrale schotel installatie op het dak is genoeg om het hele complex te voorzien van radio en televisie van over de hele wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer woningcorporaties en verenigingen van eigenaren tot gemeenschappelijke satellietontvangst overgaan. Zeker bij nieuwbouw en renovatie is het economisch rendabel om flatgebouwen en appartementengebouwen van gemeenschappelijke satellietontvangst te voorzien.

Lees verder over GSO

Als bewoner kunt u dankzij GSO zelf kiezen of u televisie en radio via de kabel, glasvezel of via satelliet wilt ontvangen. Bijkomend voordeel van GSO is dat de installatie gericht kan zijn op meerdere satellietposities. Zo kunnen dus zenders van over de hele wereld (bijvoorbeeld Turkse, Marokkaanse en Aziatische tv-zenders) worden ontvangen zonder de noodzaak van individuele schotelantennes. Bovendien maakt de techniek alle ontsierende individuele schotels aan gevels overbodig Om op meerdere plaatsen in huis naast uw tv-aansluiting ook een radioaansluiting te realiseren is heel eenvoudig met GSO Systeem mogelijk Een gemeenschappelijk distributiesysteem zorgt ervoor dat meerdere huishoudens via een ontvangstschotel toegang hebben tot alle satellietuitzendingen via de satellieten. Een dergelijk ontvangstsysteem is uitermate geschikt voor onder meer hotels, ziekenhuizen, bungalowparken, campings, maar ook voor flatgebouwen.

Wat is Gemeenschappelijke Satellietontvangst (GSO)?

Om de kijker toegang te geven tot de vele mogelijkheden die de satelliet inmiddels heeft te bieden, is een standaardinfrastructuur voor satellietontvangst een onontbeerlijke voorziening voor moderne, futuresroof woningen of gebouwen. In gewoon Nederlands noemen we dit concept Gemeenschappelijk Satelliet Ontvangst, of kortweg GSO.
Het GSO-concept biedt bewoners niet alleen veel meer keuzevrijheid, maar voorkomt bovendien bij flat- en appartementengebouwen dat bewoners zelf schotelantennes gaan installeren. Bij GSO-installaties in gebouwen met meerdere wooneenheden volstaat namelijk een gemeenschappelijke schotelantenne, die onopvallend op het dak wordt geïnstalleerd.

Meer keuze, minder ontsiering

Gemeenschappelijke satellietontvangst biedt bewoners niet alleen meer keuzevrijheid, maar voorkomt tegelijkertijd gevelontsiering door individuele schotelantennes. Na een reeks geslaagde proefprojecten, maken meer en meer partijen uit de woningbouwsector – met name woningbouwcorporaties – hun gebouwen bij de nieuwbouw en renovatie ‘Gereed voor Satelliet Ontvangst’ (GSO).

Beschermen tegen vandalisme

Om alle gebruikers van een hoogwaardig signaal te kunnen voorzien, wordt geadviseerd bij gemeenschappelijke ontvangst een grotere schotel te gebruiken dan bij DTH-ontvangst. De vier kabels van de Quatro LNB leiden naar het kopstation. Afhankelijk van het aantal aansluitingen op het systeem bestaat het kopstation uit één of meerdere multischakelaars. Actieve componenten, zoals versterkers en multischakelaars, moeten op goed toegankelijke, maar veilige plekken worden geplaatst, zodat ze makkelijk kunnen worden onderhouden. Bovendien wordt het distributiesysteem zo beschermd tegen vandalisme en andere schade.

Geïntegreerd met interne CAI-netwerk

Bij de meeste bestaande gebouwen kunnen via het distributienetwerk alleen VHF- en UHF-kanalen worden uitgezonden. De netwerken kunnen worden opgewaardeerd om te zorgen dat satelliet-IF-signalen (950 tot 2150 MHz) kunnen worden gedistribueerd door alle passieve en actieve componenten te vervangen. Een andere mogelijkheid is de parallelle installatie (‘overlay-network’) van een satelliet-IF-distributiesysteem. Het gemeenschappelijke satellietdistributienetwerk wordt ook steeds vaker geïntegreerd met het interne CAI-netwerk. Hierbij wordt vanuit de meterkast het satellietsignaal en CAI-signaal via dezelfde coax-kabel naar een gemeenschappelijke wanddoos getransporteerd. 
Bij nieuwbouw, maar ook bij renovatie, moet bij de planning rekening worden gehouden met extra pijpen en leidingen die plaats bieden aan de kabels van het satelliet-IF-distributiesysteem.

Renovatie en nieuwbouw

Bij de installatie van een GSO-systeem in een renovatiepand, is de aanpassing van het bestaande coax-kabelsysteem doorgaans voldoende. Let wel: aanpassen van bestaande distributiesystemen is alleen mogelijk wanneer de buizen groot genoeg zijn om de coaxkabel te vervangen en indien noodzakelijk nieuwe kabels te leggen. Bij nieuwbouw kost het ‘meenemen’ van GSO bij de aanleg van kabelgoten en buizen overigens niet veel meer dan de materiaalkosten.

Wij installeren de complete GSO installatie voor particulieren, bedrijven en woningbouwcorporaties.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op via de telefoon of per mail.

Call Now Button